Здравейте колеги...след като прегледах доста теми за антифриза не намерих отговор на моя въпрос, така че пускам нова тема. Ходих да ми замерят антифриза....-20С, момчето каза че мога да си долея още малко концетрат. Обаче моя антифриз е зелен (органичен) и не трябва да се смесва с другите видове (син и червен). Немога да намеря зелен антифриз никъде, казаха ми че вентуално в мерцедес може да има, но си представям каква цена ще чуя от там. Кажете ако някой се е сблъсквал с подобен проблем....може ли изобщо да се долее някакъв друг вид антифриз?
Известие
Collapse
No announcement yet.
Помощ за антифриза
Collapse
X
-
от други форуми
G11-син,G12- червен.
Всички органични и неорганични антифризи на основа етилен гликоли или производни - моно ди.... са смесими по между си. G 11 е неорганичен антифриз и има вредни инхибитори за корозия относно алуминиевите двигатели и части на охладителната система. Не се препоръчва за автомобили с алум. детаили навлизащи през 1996,97 година.
G12 и G12+ са органични съвременни антифризи със удължен експлоатационен пробег или известни като лонг лайф продукти. Приложими са ЗА ВСИЧКИ автомобили с течностно охлаждане. Разликата е че този с + има пробег не до 5 години а до 10 в определени модификациии автомобили- например новото МОндео.
G11 е препоръчително да се сменя на 3 години или 30 хил. км.
Карането с вода през лятото е толкова опасно колкото само с концентрат през зимата. Във втория случай инхибиторите за корозия разказват играта на охладителната система когато са в концентрирано състояние. Производителя дава пропорция за експлоатация, отбелязва се в сервизната книжка и или на опаковката на продукта.......В общи линиии това е основното.Не са 3 а 4 вида по спецификация:
СИН G11 - за двигатели от 1989 до 1996
ЧЕРВЕН G12 - за двигатели от 1996 до 2001
ЛИЛАВ G12plus - за двигатели след 2001
и ЖЪЛТ - най-стария и обикновен познат от татово време
като всичко това са препоръчителни спецификации на производителите и незначи че на по стар двигател неможе да се сложи по висок клас антифрийз
http://www.newchemistry.ru/letter.php?n_id=342
http://www.cool-stream.ru/coolstream/10differs
щом не знаеш какъв точно ти е антифриза, смени го целия, аз сипах бизол http://www.bizol.de/mainframe.php?lang=3 , а и при теб трябва да е червения тип май.точка
-
Не е хубаво да ги смесваш. Може да се пресече и да се образуват едни парцали и после ядове ще береш.Смвняй целия както ти е казал kolev. А иначе тоя хубаво ти е казал, че може да долееш малко, но между може и трябва има разлика. Не е сложно сам да си провериш нивото и да прецениш.The greatest of all scientific hobbies!
Comment
-
kolev - аз знам какъв ми е антифриза "зелен" (така го пише и по книжка) просто немога да намеря такъв по магазините или бензиностанциите
detelazurno - аз нивото си го знам колко е. Момчето което ми замерва антифриза имаше в предвид, че мога да го вдигна до -30С
и все пак някой да знае къде се продава този зеления антифриз.....Alfa Romeo 146 1,4 T-Spark - бившата
Alfa Romeo 147 1,9 JTD
Comment
-
тия неща ти ги писах за да разбереш че цветовете са относителни и зависят само от оцветителя добавен в антифриза. твоя е тип Г11, ако имаш съмнения че е по-стар от 2 години направо го сменяй щото той освен да замръзва при -20 има и други свойства- да смазва и да предпазва от корозия.... като го смениш ще знаеш точно какъв си налял и кога и ще си доливаш от него. смяната ти е около 20 лева - 4 литра концентрат и 3-4 литра дестилирана вода. ако решиш да смесваш пробвай в някакъв съд да смесиш от двата за да видиш дали ще се получи.
пп. на приста антифриза май е със зелен цвятмноу убаф
точка
Comment
-
Днеска си купих уредче за мерене на концентрата на антифриза, да видим ко е имало в Стилото до ся. Антифриза е от жълтия, мерих го студен и общо взето скалата на уреда не го хвана... скалата е до -43... и вече опира в края на уреда. Тва ме навежда на мисълта че може и да е само концентрат, спомена някой че е не е добре да е така, та я споделете малко повече по въпроса с прекалено концентрирана течност? Да съ притисняам ли.. да ни съ ли..
Comment
-
Първоначално публикувано от Gh0stRider Покажи съобщениеДнеска си купих уредче за мерене на концентрата на антифриза, да видим ко е имало в Стилото до ся. Антифриза е от жълтия, мерих го студен и общо взето скалата на уреда не го хвана... скалата е до -43... и вече опира в края на уреда. Тва ме навежда на мисълта че може и да е само концентрат, спомена някой че е не е добре да е така, та я споделете малко повече по въпроса с прекалено концентрирана течност? Да съ притисняам ли.. да ни съ ли..Нямя нищо ако е само концентрат. Единственото, което може да се ползва като довод срещу това е, че евнтуално може да е малко по-агресивен към уплътненията, което не е малко, но и също толкова невярно. Така че спокойно. А ако нещо те притеснява долей малко вода.
The greatest of all scientific hobbies!
Comment
-
Налива се това, което е предписано от конструктора. Карате AR - слагайте каквото препоръчват от AR: http://www.flitalia.it/en/fl/content/view/158/257/156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
Bosch Motronic M2.10.4 MPFi
Comment
-
Първоначално публикувано от Anarki Покажи съобщениеНа тоя линк ги няма нашите колиА за концетрата четох някъде че не влияел добре на алуминиевите части.
156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
Bosch Motronic M2.10.4 MPFi
Comment
-
Колеги може и да звучи тъпо но: как да си сменя антифриза.. т.е. знам че трбва да източа сегашния, но я ме светнете коя е трабичката, бяха ми казали че са ми необходими специални клещи....??Моля за повече инфо!
Comment
Comment